Jak tam wasze TSI w zimę?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • milleniusz
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2008
    • 186

Zamieszczone przez mecholl
    gebek, spoko przez tą chwilę jakoś daję radę ale ustawiam na full grzanie czterech liter i to dużo rekompensuje
    Jajka sobie przegrzejesz, a gardło przeziębisz, ale w sumie średnio będziesz miał termiczny komfort. To tyle w kwestii średniego spalania również. :szeroki_usmiech

Komentarz

• rafik11
      Rider
      • 2009
      • 448

co do dodatkowego nagrzewania elektrycznego to ja bym skłaniał sie do tezy że też to mam(ja i teść )w naszych TSI bo jak włączę odszranianie szyby (klimatronik)to po paru chwilach leci ciepłe powietrze na szybę, natomiast jak przełączę na zwykły nawiew na szybę to leci juz chłodne powietrze. Jak patrzyłem w etce to w wersjach po FL nie znalazłem rozróżnienia na to czy jest to diesel czy benzyna, może teraz montują to we wszystkich wersjach silnikowych?

Komentarz

• LUKI
        RS
        • 2005
        • 5776

Zamieszczone przez krzysiek83wpr
        Zamieszczone przez loyd
        Mi spalanie wzrosło z 8 do 10 l/100 km (korki, śnieżyce).
        coś tak na oko u mnie też tak wygląda. W lato w małym mieście bez korków pale 8l/100, teraz wychodzi do 10l. W korkach będzie pewnie nieco więcej

Co to zapalania rano po zimnej nocy, to nie widzę problemu. Przy -15C nie ma problemu. No ale co się dziwić nowy samochód.

u mnie tak samo!
        kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• liroyek
          Rider
          • 2008
          • 620

a u mnie ta sama trasa co zawsze czyli 17 km do pracy
          mialem ok 7,0-7,2 mam 7,6-7,8 przy spokojnej jezdzie oczywiscie czyli tempo jak wszyscy ktorzy jada przedemna:P
          Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
          bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
          http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
          Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• zbigniew147
            Rider
            • 2008
            • 482

u mnie 1.4 TSI wzrosło z 8,5 do około 9.5 pod warunkiem że drogi sa czarne - niezaleznie od morzu.
            Przy pierwszym dużym śniegu i ogromnych korkach na odciku 7 km miałem około 12 nawet 13. tyle że stałem i stałem a jak ruszyłem to znowu stałem.

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

wam paliwo wzosło a mi spadło około 1-1.5l :P ale to przez zmiane opon z 225 na 205, dzisiaj dokładnie wyszło z 500kilosów 8.5l
              I co wy na to robaczki? :diabelski_usmiech
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Mihau
                RS
                • 2009
                • 7460
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez piramida
                ale to przez zmiane opon z 225 na 205
                kurde patrz zrobiłem taki sam zabieg i kurde spaść nie chce :spin:
                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• liroyek
                  Rider
                  • 2008
                  • 620

ja to tez zauwazylem ale w pazdzierniku zmiana z 235 na 225 i odrazu 0,5 litra w dol

Komentarz

• mecholl
                    L&K
                    • 2008
                    • 1006

wam paliwo wzosło a mi spadło około 1-1.5l :P ale to przez zmiane opon z 225 na 205, dzisiaj dokładnie wyszło z 500kilosów 8.5l
                    poczekaj poczekaj, my zapytamy się Ciebie o spalanie za parę miesięcy jak ponownie zmienimy oponki :P
                    Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

poczekaj poczekaj, my zapytamy się Ciebie o spalanie za parę miesięcy jak ponownie zmienimy oponki :P
                      na wiosne spowrotem pewnie spalanie wzrosnie do 10l w miescie czesto z ciezką nogą :P ale co tam jezdząc dieslem nie wypada rozmawiać o spalaniu bo jak bys nie jezdził to i tak ponad 10 nie wyjdziesz w ogólnym rozrachunku :szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• mecholl
                        L&K
                        • 2008
                        • 1006

No fakt 10 litrów to ja chyba nigdy na oczy nie ujrzę u siebie. Od prawie 3 miesięcy jeżdzę tdi i nie widziałem nawet 8l jadąc ile fabryka dała na autostradzie
                        Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

No fakt 10 litrów to ja chyba nigdy na oczy nie ujrzę u siebie. Od prawie 3 miesięcy jeżdzę tdi i nie widziałem nawet 8l jadąc ile fabryka dała na autostradzie
                          ja tez wczesniej głównie 7-8 widziałem ale do 10 czy 11 juz sie przyzwyczaiłem :diabelski_usmiech tym bardziej ze teraz dokładnie do 0.1 litra pokazuje mi komp spalanie i nie wiem jakim cudem skoro wczesniej oszukiwał około 1-1.5l :shock:

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

piramida, Wydaje mi sie ze jest to kwestia synchronizacji walkow, bo mi po wymianie rozrzadu zaczal prawde pokazywac, a do tej pory mial duzy rozjazd zanizajac spalanie
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• voytek
                              Rider
                              • 2010
                              • 480
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez SKODAJACK
                              Najlepiej przeliczyć samemu ze zużycia w baku tankując "pod korek",
                              Ta metoda też nie jest dokładna, Octavie trudno zatankować pod korek, ponieważ jest jeszcze zbiorniczek retencyjny, do którego przelewa się paliwo wlewane pod korek, tak więc niby jest już paliwo widoczne pod korkiem, a za kilka minut już go tam nie ma, bo przelało się do owego zbiorniczka. Trudno więc ocenić, czy to już jest "pod korek" czy jeszcze nie. Poza tym napełnianie tych zbiorniczków nie jest zalecane. Tankujemy do pierwszego odbicia pistoletu.

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Maicroft
                                piramida, Wydaje mi sie ze jest to kwestia synchronizacji walkow, bo mi po wymianie rozrzadu zaczal prawde pokazywac, a do tej pory mial duzy rozjazd zanizajac spalanie
                                w moim przypadku dokłądnie po modyfikacji na 230KM pokazuje niemal idealnie spalanie

Komentarz

• Ayu
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 4154

Pierwsze obserwacje mam takie, że silnik rozgrzewa się bardzo powoli, zanim temperatura oleju osiągnie ponad 90 stopni mija jakieś 20 minut jazdy, nie przekraczając 3 tysięcy obrotów. OT - martwi mnie, że ogrzewanie tylnej szyby działa mizernie IMO. Trzeba się naczekać. Niemniej jednak 95 km zrobionych w dwa dni i :yay: :jump: oraz :serduszka: DSG :szeroki_usmiech

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez hotrain
                                    Pierwsze obserwacje mam takie, że silnik rozgrzewa się bardzo powoli, zanim temperatura oleju osiągnie ponad 90 stopni mija jakieś 20 minut jazdy, nie przekraczając 3 tysięcy obrotów. OT - martwi mnie, że ogrzewanie tylnej szyby działa mizernie IMO. Trzeba się naczekać. Niemniej jednak 95 km zrobionych w dwa dni i :yay: :jump: oraz :serduszka: DSG :szeroki_usmiech
                                    Dogrzeje ci się olej do 90 stopni? U mnie w dieslu nie realne jest dobic do 90 przy tych temperaturach, w miescie mam około 80

Komentarz

• Ayu
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 4154

piramida, MFD pokazuje 93 stopnie nawet.

Komentarz

• liroyek
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 620

dzis mialem ciezko osiagnac 86 stopni przy wlaczonym ogrzewaniu,
                                        najlepsze ze wskaznik mial prawie 90 wlaczylem juz grzanie na 20 stopni i jakby spadl nizej dopiero bo paru km wskoczyl na 90

[ Dodano: Nie 05 Gru, 10 20:15 ]
                                        piramida
                                        230 niezly wynik iel miales w serii ??

Komentarz

• _tm_
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 2333
                                          • Superb III (3V3)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Mi również spalanie spadło. Opony zimowe takie same jak letnie - 225/45R17. Jeszcze nie wiem o ile dokładnie spadło, bo jeszcze nie tankowałem, ale normalnie rezerwa włącza mi się przy ok. 380-390km, a tankuję przy 410-420. Teraz mam przejechane 400km, a komputer pokazuje jeszcze ponad 100km zasięgu .
                                          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                          -------------------------------------------------------------------------
                                          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez liroyek
                                            dzis mialem ciezko osiagnac 86 stopni przy wlaczonym ogrzewaniu,
                                            najlepsze ze wskaznik mial prawie 90 wlaczylem juz grzanie na 20 stopni i jakby spadl nizej dopiero bo paru km wskoczyl na 90

[ Dodano: Nie 05 Gru, 10 20:15 ]
                                            piramida
                                            230 niezly wynik iel miales w serii ??
                                            tyle co kazdy bkd czyli około 140

Komentarz

• Mihau
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7460
                                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Hmmm.... u mnie się małymi kroczkami zbliża tankowanie ale tak patrzę po wskazaniach z komputera i chyba wyjdzie standard czyli okolice 10-11L

Komentarz

• _tm_
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 2333
                                                • Superb III (3V3)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Mihau
                                                Hmmm.... u mnie się małymi kroczkami zbliża tankowanie ale tak patrzę po wskazaniach z komputera i chyba wyjdzie standard czyli okolice 10-11L
                                                Jak mi wyjdzie 10-11l to będzie to duży spadek, bo ostatnio obracam się bliżej 13-14

Komentarz

• Mihau
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7460
                                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Właśnie widziałem. Odczuwasz może jakąś różnice po przejściu na Pb98?

Komentarz

• _tm_
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 2333
                                                    • Superb III (3V3)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Mihau
                                                    Właśnie widziałem. Odczuwasz może jakąś różnice po przejściu na Pb98?
                                                    Nie

Komentarz

Pracuję...